RSS Новости:

Васкршња посланица Епископа браничевског, 2022.
Предавање протођакона проф. др Златка Матића „Хришћанство - Црква на Путу ка Царству“
Божићна посланица Епископа браничевског, 2021
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XV (2021)
Друга књига едиције „Саборност — антологијски избор 1995–2020“
У оквиру библиотеке „Приручници“ нова студија епископа Игнатија
Зборник епископа Игнатија „Љубав је темељ спасења“.
Уснуо је у Господу Милета Радојевић
Нова књига аутора Златка Матића „Они од Пута: Предлог сапутничке (син-одалне) еклисиологије“

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

28.3.2014. | Образовни центар » Промоције

Сарадња ОПК и Историјског архива Пожаревац

Конференција за штампу, представљање часописа Записи, размена издања

Промоција издаваштваУ петак 28. марта 2014. године, у Образовном центру „Eclessia Viminaciensis“ у Пожаревцу одржана је прес-конференција на којој је представљена друга свеска међународног стручног часописа Записи у издању Историјског архива Пожаревац.

На почетку прес-конференције чланови Историјског архива Пожаревац захвалили су се Његовом преосвештенству Епископу браничевском г. Игнатију на указаној части и поверењу да се часопис Записи обелодани у нашем Образовном центру.

Потом је прочитано писмо члана редакције гђе Весне Башић, вишег архивисте Архива Војводине.

У име домаћина протођакон Златко Матић, секретар Одбора за просвету и културу Епархије браничевске поздравио је госте:

Промоција издаваштваДаме и господо, цењени гости и пријатељи, имам част да пожелим добродошлицу посленицима културе из пожаревачког Историјског архива, њиховим сарадницима са Института у Марибору и Београду, представницима медија и свим носиоцима просветног и научног рада нашег града. Добродошли у Образовни центар „Eclessia Viminaciensis“. Центар је вишенаменски и треба да представља место сабирања теолога, катихета, вероучитеља наше Епархије, али и других епархија наше Цркве, простор окупљања теолога, филозофа, историчара, уметника, научника... ради одржавања округлих столова, симпосиона, сусрета, прес конференција, промоција и других скупова на актуелне теме црквеног и друштвеног живота. Центар смо назвали Виминацијумска Црква, јер смо желели да се подсетимо истине да је Црква на овим просторима веома стара и да се подсетимо митрополије града Виминацијума и да вратимо старо име ове епархије из археолошке у црквену употребу! Смештајући овај Центар у оквире цркве желели смо да покажемо врло пластично ту истину да комплетна просвета, наука, култура онтолошки зависе од Цркве, да покажемо одакле су све те области људског духа потекле и ка чему оне воде.

Они који препознају те смернице нашег рада заиста, увек су нам добродошли. Једна од првих институција града Пожаревца, која више од деценије активно подстиче сарадњу са Епархијом браничевском, свакако је Историјски архив на челу са г-ђом др Јасмином Николић. Одбор за просвету и културу Епархије браничевске, као што знате, и као што ћете чути, потписао је један Протокол о сарадњи, који је већ резултирао извесним бројем програма. Али ми заиста, од срца очекујемо да се та област наше сарадње знатно прошири и да радимо на веома изазовним и јаким пројектима надаље. Ја се надам да ће и о томе више говорити Јасмина. Волео бих да аргументовано, као и увек, посведочи. Свима вама желим да се пријатно осећате у овом црквеном простору и да имате пуно успеха у даљем раду, а особито у креирању научног часописа који је потребан на овим просторима и нашој земљи. Хвала лепо!

О резултатима досадашње сарадње, али и о будућим пројектима Епархије браничевске и Историјског архива Пожаревац аудиторијуму је говорила директор Архива др Јасмина Николић:

Поштовани представници медија и драге колеге,

Историјски архив Пожаревац и Епархија браничевска, посвећени очувању духовног, националног и културног блага и идентитета српског народа, а ради заштите архивске грађе од изузетног значаја за науку и културу, потписали су Протокол о сарадњи 15. октобра 2010. године.

До сада је реализовано неколико програма – формирање електронске и микрофилмске библиотеке црквених матичних књига са подручја Браничевског управног округа у Историјском архиву Пожаревац у циљу трајне заштите ове вредне збирке, односно њене доступности истраживачима и корисницима, затим популаризација архивских докумената о историји цркве и друштва кроз два издавачка подухвата Браничевска епархија у првој половини 19. века и  Пожаревачки округ и манастир Хиландар до 1870. године као и једног изложбеног пројекта презентације фотографија верских објеката Браничева под називом Десет векова светлости браничевске, ту је и објављивање стручних и научних радова о верским приликама у нашем крају у часопису Записи, међусобна размена зборника, часописа, информативних средстава о архивској грађи и  осталих издања Епархије браничевске и Историјског архива Пожаревац, што ћемо и данас учинити.

Сходно потписаном Протоколу о сарадњи и надаље ћемо улагати заједнички напор на проналажењу решења за проблеме из области заштите, сређивања и очувања архивског блага Епархије браничевске и српског народа. У том смислу трају разговори о неколико будућих заједничких пројеката, како у области обезбеђивања услова за заштиту, сређивање и чување архивске грађе по савременим архивистичким стандардима, тако и за њено коришћење у научно-истраживачке сврхе.

Промоција издаваштваЗатим је директор др Јасмина говорила о новом броју Записа. Часопис је задржао прошлогодишње сараднике - ауторе текстове, али и обогатио се новим ауторима. 40 текстова, колико је у другој свесци Записа долазе из Русије, Словеније, Хрватске, Македоније, Федерације БиХ и Републике Српске. Текстови су подељени у четири области: архивистика,  историографија, из рада Архива - поводом 65 година постојања Историјског архива Пожаревац и прикази.

На крају, директорка се захвалила на сарадњи ауторима текстова и граду Пожаревцу који је омогућио штампање часописа.

Успешну сарадњу Епархије браничевске и Историјског архива Пожаревац протођакон Златко Матић и директор др Јасмина Николић потврдили су свечаном разменом издања.

О новом броју међународног часописа Записи говорио је бивши директор Архива Југославије г. Јован Поповић, који је даривао библиотеку Образовног центра својом књигом.

Потом се публикуму обратио проф. др Петер Павел Класинац, директор Међународног института архивских наука Трст-Марибор, представник Међународног Института архивских наука Универзитета у Марибору. Проф. др Петер Павел са одушевљењем је говорио је другој свесци Записа да би, затим, уручио протођакону Златку Матићу поклон књигу госпође Грације Тато за библиотеку Образовног центра.

На крају прес-конференције о намери, циљу и успеху другог броја међународног часописа Записи говорила је члан редакције, виши архивист Историјског архива Пожаревац Драгана Милорадовић Николић.

Владимир Несторовић