RSS Новости:

Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања у помен м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања м. Јована (Зизијуласа) са симпосиона у Пожаревцу
Други Свето­николајевски дани у част и сећање на Митрополита пергамског г. Јована (Зизијуласа)
У продаји је ЧЕТВРТО КОЛО сабраних дела о. Георгија Флоровског

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

13.4.2014. | Образовни центар » Састанци

Катихуменски састанак – званични почетак нове димензије рада центра „Ecclesia Viminaciensis“

На Цветну недељу, 13. априла 2014. године, у просторијама Образовног центра „Ecclesia Viminaciensis“, састанком оглашених који се спремају за свето просвећење, започета је нова димензија рада овог просветног центра. Овог пута, у улози фотизумена нашли су се ученици који у оквиру програма државног образовања одлучили да похађају предмет Верска настава – Православни катихизис. На овај симболичан начин, наш центар је дао свој први допринос остваривању конкретних циљева Верске наставе у државним основним и средњим школама Републике Србије – веронаука је осмишљена као „Православни катихизис“, тј. као припрема оних који улазе у Цркву и утврђивање у вери оних који су већ учесници литургијског сабрања.

Одбор за просвету и културу Епархије пожаревачко-браничевске је у протеклом периоду уложио велике напоре у циљу развоја овог суштинског аспекта Верске наставе у модерном школском систему наше државе. Вероучитељи средњих школа у нашој епархији имали су прилику да се у протеклом периоду сусретну са великим бројем ученика која нису хришћани, који су, при том, изразили жељу да похађају часове православног катихизиса. Некрштени ученици који су преко својих вероучитеља изразили жељу да се крсте, у протеклом периоду, на часовима веронауке били су интезивно поучавани, у складу са Програмом Веронауке. Празник Христовог уласка у Јерусалим, којим почиње период најватренијег ишчекивања Васкрсења, био је најбољи повод да се сви катихумени саберу на једном месту, како би и по последњи пут пре него што буду крштени били поучени о залогу Будућег века, који ће ускоро примити.

Поуком, записивањем имена фотизумена на једном месту, постављањем питања и разјашњавањем још увек нејасних места, састанак је окончан, с надом да ћемо сви заједно, као једно стадо, дочекати Пасху Господњу и долазак Царства Божјег.

Катихуменион 2014