RSS Новости:

Уснуо је у Господу Милета Радојевић
Нова књига аутора Златка Матића „Они од Пута: Предлог сапутничке (син-одалне) еклисиологије“
Васкршња посланица Епископа браничевског, 2021.
Божићна посланица Епископа браничевског, 2020
У оквиру библиотеке „Приручници“ изашла је из штампе ПЕТНАЕСТА књига
Најновији број часописа „Саборност“ XIV (2020)
Нова едиција „Саборност — антологијски избор 1995–2020“
Изашла из штампе друга књига беседа епископа Игнатија
еКатихизис за ученике основне и средњих школа
ОПК добитник Специјалне награде Новосадског сајма књига 2020. г.

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

19.6.2014. | Образовни центар » Састанци

Састанак са новим кандидатима за предаваче Верске наставе

Састанак са новим кандидатимаНакон одржаног годишњег састанка са вероучитељима, а припремајући се за рад у наредној школској 2014/2015. години, чланови Одбора за просвету и културу Епархије браничевске су одржали први прелиминарни састанак са новим кандидатима пријављеним на Конкурс за предаваче Верске наставе на територији Епархије браничевске.

Састанак је одржан у Образовном центру „Ecclesia Viminaciensis“, у четвртак, 19. јуна 2014. године. Састанак је водио епархијски координатор, протођакон Златко Матић, уз учешће координатора: свештеника Ивана Весића, ђакона Томислава Пауновића и ђакона Горана Илића.

Од великог броја пристиглих пријава, на овај састанак је позвано 14 кандидата. Критеријуми који су узимани у обзир су најпре црквеност кандидата, а затим и његова школска спрема.

Састанак са новим кандидатимаНа самом почетку протођакон Златко је присутним кандидатима предочио колико је служба катихете одговорна, и да са озбиљношћу треба да је прихвате. Научени од свог Епископа, чланови ОПК сматрају да ниједан сусрет није случајан, већ је сваки – конкретан догађај. Тако гледамо и на појединачне пријаве кандидата и њихову жељу да постану део наше заједнице вероучитеља.

Катихета је онај који нуди ученицима Хлеб Живота. То је оно што наш Одбор захтева од вероучитеља. Вероучитељ се разликује од осталих наставника по томе што своју децу воли непрекидно и гаји према њима родитељску бригу. Све што ради, ради на добробит деце и Цркве. Споља гледано, имајући у виду све потешкоће на које наилази вероучитељ, посао катихете није уопште лак. Али црквено гледано – то је најузвишенији позив који може да преузме лаик у Цркви.

Кандидатима је предочен рад актива и организовање семинара.

Након заједничког састанка, одржани су и појединачни разговори. Одбор ће узети у обзир све резултате пријава и одржаних интервјуа при формирању листе наставника Верске наставе — Православног катихизиса за школску 2014/2015. годину, коју ће Председник Одбора, епископ браничевски Г. Игнатије, доставити министру просвете и науке у Влади Републике Србије.