RSS Новости:

Васкршња посланица Епископа браничевског, 2022.
Предавање протођакона проф. др Златка Матића „Хришћанство - Црква на Путу ка Царству“
Божићна посланица Епископа браничевског, 2021
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XV (2021)
Друга књига едиције „Саборност — антологијски избор 1995–2020“
У оквиру библиотеке „Приручници“ нова студија епископа Игнатија
Зборник епископа Игнатија „Љубав је темељ спасења“.
Уснуо је у Господу Милета Радојевић
Нова књига аутора Златка Матића „Они од Пута: Предлог сапутничке (син-одалне) еклисиологије“

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

8.3.2015. | Образовни центар » Радионице

Конференција – радионица: „Верски мотивисан активизам у регионалним мировним процесима – питања односа вере и ратних сукоба“

Радионица: Верски мотивисан активиѕам у регионалним мировним процесима

У недељу, 8. марта 2015. године, после литургијског сабрања, у Образовном центру Ecclesia Viminaciensis одржана је радионица едукативног карактера, на тему Верски мотивисан активизам у регионалним мировним процесима, у организацији Центра за истраживања религије, политике и друштва и Института за студије културе и хришћанства. Учешће у раду радионице узели су чланови Одбора за просвету и културу Епархије пожаревачко-браничевске, са својим вероучитељима.

Својим предавањима окупљенима су се обратили др Димитрије Попадић, са темом Екуменски дијалог и Јеванђеље као модалитет превладавања конфликта, и присутнима већ познат са прошлогодишње радионице г. Александар Шибул, психолог, са темом Психолошки и религијски аспекти помирења.

Госпођа Данијела Марковић је отворила радионицу, поздрављајући све у име Института за студије културе и хришћанства и у име председника Института проф. др Давора Џалта. Госпођа Данијела је истакла да је циљ овакве радионице промовисање дијалога, и да сарадња са Образовним центром Епархије пожаревачко-браничевске на челу са председником Одбора за просвету и културу Њ. П. Епископом пожаревачко-браничевским г. Игнатијем мотивише разговор на тему о миру.

Протођакон Златко Матић, секретар Одбора за просвету и културу Епархије пожаревачко-браничевске, обратио се окупљенима у уводној речи у циљу усмеравања теме на суштинско богословско промишљање категорије мира и помирења. Надовезујући своја размишљања на прошлогодишњу радионицу на сличну тему, протођакон Златко је нагласио да говоримо о миру у разним димензијама. Истакао је да тема мира најпре има есхатолошку и евхаристијску димензију, а да су њене историјске и социолошке пројаве истините у мери иконизације поменутих богословских димензија.

Др Никола Кнежевић је окупљене поздравио у име Центра за истраживање религије, политике и друштва. Првенствено се захвалио Њ. П. Епископу пожаревачко-браничевском г. Игнатију и Одбору за просвету и културу на указаној прилици да се о проблему мира може говорити у Образовном центру Ecclesia Viminaciensis. Упутио је присутне да ће ово бити прва од неколико радионица на ову тему које ће бити одржане у Пожаревцу.

Затим је проф. др Димитрије Попадић започео своје излагање на тему: Екуменски дијалог и Јеванђеље као модалитет превладавања конфликта. Др Димитрије Попадић кроз своје предавање говорио о Јеванђељу као правом моделу за превазилажењем конфликта. Анализирајући Жичку беседу Светог Саве др Димитрије је покушао присутнима сликовито да прикаже пример контекстуализације Јеванђеља у смислу дијалога, јер Свети Сава у својој беседи износи догматске истине проповедајући љубав, без намере да покрене хајку на богумиле.

Предавање је продубило конструктивну дискусију, и због предвиђеног временског оквира реч је преузео Александар Шибул.

У свом предавању, Александар Шибул се присутнима обратио предавањем на тему: Психолошки и религијски аспекти помирења. У првом делу предавања нагласак је био на термину траума, и колико траума може да утиче на теолошко здравље. У циљу објашњења појма траума, господин Александар је присутнима пустио филм „Споменик“, Мирослава Мике Антића, који је снимљен 1967. године. У другом делу предавања је говорио о структурама мозга и могућим последицама по живот личности, до којих долази у раним фазама живота.

Ово предавање је изазвало доста озбиљних питања која су наставила да се разрађују на пригодном ручку. 

Учесници су добили позив од др Николе Кнежевић да своја размишљања у виду есеја пошаљу на његову e-mail адресу, како би се ова тема још више продубила.


Програм радионице:

11:00 Регистрација учесника
11:15 Поздравне речи и увод (о. Мр Златко Матић, Данијела Марковић, др Никола Кнежевић)
11:45 Предавање: др Димитрије Попадић: Екуменски дијалог и еванђеље као модалитет превладавања конфликата
12:15 Предавање: Александар Шибул, психолог: Психолошки и религијски аспекти помирења
12:45 Дискусија
13:00 Пауза за ручак
14:15 Предлози учесника за faith based активизам - brainstorming, Води: Данијела Марковић
15:30 Крај радионице

Иван Филиповић, катихета