RSS Новости:

Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања у помен м. Јована (Зизијуласа)
Зборник предавања м. Јована (Зизијуласа) са симпосиона у Пожаревцу
Други Свето­николајевски дани у част и сећање на Митрополита пергамског г. Јована (Зизијуласа)
У продаји је ЧЕТВРТО КОЛО сабраних дела о. Георгија Флоровског

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

8.3.2015. | Образовни центар » Радионице

Конференција – радионица: „Верски мотивисан активизам у регионалним мировним процесима – питања односа вере и ратних сукоба“

Радионица: Верски мотивисан активиѕам у регионалним мировним процесима

У недељу, 8. марта 2015. године, после литургијског сабрања, у Образовном центру Ecclesia Viminaciensis одржана је радионица едукативног карактера, на тему Верски мотивисан активизам у регионалним мировним процесима, у организацији Центра за истраживања религије, политике и друштва и Института за студије културе и хришћанства. Учешће у раду радионице узели су чланови Одбора за просвету и културу Епархије пожаревачко-браничевске, са својим вероучитељима.

Својим предавањима окупљенима су се обратили др Димитрије Попадић, са темом Екуменски дијалог и Јеванђеље као модалитет превладавања конфликта, и присутнима већ познат са прошлогодишње радионице г. Александар Шибул, психолог, са темом Психолошки и религијски аспекти помирења.

Госпођа Данијела Марковић је отворила радионицу, поздрављајући све у име Института за студије културе и хришћанства и у име председника Института проф. др Давора Џалта. Госпођа Данијела је истакла да је циљ овакве радионице промовисање дијалога, и да сарадња са Образовним центром Епархије пожаревачко-браничевске на челу са председником Одбора за просвету и културу Њ. П. Епископом пожаревачко-браничевским г. Игнатијем мотивише разговор на тему о миру.

Протођакон Златко Матић, секретар Одбора за просвету и културу Епархије пожаревачко-браничевске, обратио се окупљенима у уводној речи у циљу усмеравања теме на суштинско богословско промишљање категорије мира и помирења. Надовезујући своја размишљања на прошлогодишњу радионицу на сличну тему, протођакон Златко је нагласио да говоримо о миру у разним димензијама. Истакао је да тема мира најпре има есхатолошку и евхаристијску димензију, а да су њене историјске и социолошке пројаве истините у мери иконизације поменутих богословских димензија.

Др Никола Кнежевић је окупљене поздравио у име Центра за истраживање религије, политике и друштва. Првенствено се захвалио Њ. П. Епископу пожаревачко-браничевском г. Игнатију и Одбору за просвету и културу на указаној прилици да се о проблему мира може говорити у Образовном центру Ecclesia Viminaciensis. Упутио је присутне да ће ово бити прва од неколико радионица на ову тему које ће бити одржане у Пожаревцу.

Затим је проф. др Димитрије Попадић започео своје излагање на тему: Екуменски дијалог и Јеванђеље као модалитет превладавања конфликта. Др Димитрије Попадић кроз своје предавање говорио о Јеванђељу као правом моделу за превазилажењем конфликта. Анализирајући Жичку беседу Светог Саве др Димитрије је покушао присутнима сликовито да прикаже пример контекстуализације Јеванђеља у смислу дијалога, јер Свети Сава у својој беседи износи догматске истине проповедајући љубав, без намере да покрене хајку на богумиле.

Предавање је продубило конструктивну дискусију, и због предвиђеног временског оквира реч је преузео Александар Шибул.

У свом предавању, Александар Шибул се присутнима обратио предавањем на тему: Психолошки и религијски аспекти помирења. У првом делу предавања нагласак је био на термину траума, и колико траума може да утиче на теолошко здравље. У циљу објашњења појма траума, господин Александар је присутнима пустио филм „Споменик“, Мирослава Мике Антића, који је снимљен 1967. године. У другом делу предавања је говорио о структурама мозга и могућим последицама по живот личности, до којих долази у раним фазама живота.

Ово предавање је изазвало доста озбиљних питања која су наставила да се разрађују на пригодном ручку. 

Учесници су добили позив од др Николе Кнежевић да своја размишљања у виду есеја пошаљу на његову e-mail адресу, како би се ова тема још више продубила.


Програм радионице:

11:00 Регистрација учесника
11:15 Поздравне речи и увод (о. Мр Златко Матић, Данијела Марковић, др Никола Кнежевић)
11:45 Предавање: др Димитрије Попадић: Екуменски дијалог и еванђеље као модалитет превладавања конфликата
12:15 Предавање: Александар Шибул, психолог: Психолошки и религијски аспекти помирења
12:45 Дискусија
13:00 Пауза за ручак
14:15 Предлози учесника за faith based активизам - brainstorming, Води: Данијела Марковић
15:30 Крај радионице

Иван Филиповић, катихета